De eerste Bio-circulaire badkamer van Europa in productie!

Deze week is het de week van de circulaire economie. Een mooie week om de eerste Biobased Circulaire badkamer van Europa met smart sensors in productie te nemen!

De badkamer bevat; demontabele biobased & composiet wandpanelen, kliktegels, IoT sensoren, biobased elektradraad, wandcontactdozen van visnetten, hergebruikt sanitair, Grohe cradle to cradle en een Ecolan douchehoek.

Maartje Brans van de Alliantie, Hendrik Kemphorst van Intersell vertellen meer over deze innovatie.

De Bio-circulaire badkamer: met een handdoek in het riet gestuurd

Douchen in een plastic flesje?

De impact van plastic in het milieu is groot. We hebben allemaal het gevoel dat we iets moeten doen. Intersell neemt daarin geen halve maatregelen: zo is in 2019 de eerste circulaire badkamer van Europa geplaatst in een woning van woningcorporatie de Alliantie. Denk daarbij aan wandtegels die 100% gemaakt zijn van gerecyclede PET flessen, de vloer bestaat uit 70% gerecycled vinyl en het sanitair is hergebruikt. Dat is allemaal prachtig en het wordt nog mooier: er zijn verschillende kleurstalen waaruit gekozen kan worden. Al met al een CO2 footprint die bijna gehalveerd is. Dat is letterlijk schoon douchen.

Het moet nog schoner kunnen, dachten ze bij Intersell. De wereld verandert en Intersell verandert mee. Zo zijn PET flessen inmiddels geen afval meer. Om echt impact te maken op het milieu moet er groter gedacht worden. Tijd voor nieuwe innovaties! Het doel: 0 kg CO2. In de afgelopen jaren is geïnvesteerd in meerdere circulaire proef badkamers en zo is er een gloednieuwe concept ontstaan: de bio-circulaire badkamer. In deze badkamer zijn Biobased materialen toegevoegd die CO2 opslaan. De circulaire index (BCI) is namelijk gestegen naar zo’n 70% en daarnaast is de CO2 footprint is nog zo’n 10% extra afgenomen.

Douchen tussen het riet, met vochtbestendige wandpanelen

In de bio-circulaire badkamer worden speciale biobased panelen aangebracht op de wanden van de badkamer. De panelen bestaan uit natuurlijke vezels van riet. Dit, in combinatie met bio-hars, zorgt voor een product dat tegen vocht bestand is en hergebruikt kan worden. De panelen zijn waterdicht en onderhoudsarm, omdat er minder voegen en naden zijn. Om risico’s uit te sluiten is er voor de douchehoek gekozen voor een ander duurzaam materiaal namelijk Sustonable composiet waarvan het bindmiddel vervangen is door PET. De vloer bestaat uit keramische kliktegels, smart sensoren en een douchehoek uit Ecolan. Uiteraard wordt er zoveel mogelijk ‘refurbished’ sanitair gebruikt van Re-Use en gebruiktematerialen.com. Ook Grohe levert een bijdrage met de glijstangcombinatie en wastafelkranen, gemaakt volgens het cradle-to-cradle principe: van een oud product iets nieuws maken. Zelfs aan de stopcontacten en het koperdraad is gedacht. Stopcontacten, schakelaars en dergelijke komen bij Schneider electric vandaan, waar ze deze producten maken van oude visnetten. Het elektradraad komt van Draka en is Biobased en van 100% gerecycled koper.

Intersell mag terecht trots zijn op deze innovatie, maar dat is voor hen geen reden om stil te gaan zitten: in een écht circulaire economie is namelijk geen afval. Daarom blijft het bedrijf samen met hun partners werken aan een 100% circulaire én CO2 neutrale badkamer. Daarbij wordt vooral gekeken of de materialen herbruikbaar zijn en wat de milieu-impact is.

De circulariteit wordt gemeten door middel van building circulaire index (BCI) en CO2 middels Life Cycle Analysis (LCA). De circulaire badkamer is daarmee het enige concept met een aantoonbare impact.

De Alliantie is enthousiast

Maartje Brans van woningcorporatie de Alliantie, de corporatie die het aandurfde de eerste versie van de circulaire badkamer te plaatsen, is enthousiast over het nieuwste concept. Ze vertelt wat het belang van deze ontwikkeling voor een woningcorporatie is: ‘De Alliantie vindt het belangrijk dat haar partners actief nieuwe toepassingen ontwikkelen om ons doel co2 neutraal en circulair in 2050 mogelijk te maken. Wat deze badkamer uniek maakt is niet alleen de toepassing van circulaire en biobased materialen, maar ook het unieke systeem waarmee vloertegels en wand panelen aan te brengen en te verwijderen zijn. Dit betekent het sneller kunnen plaatsen van een badkamer wat vooral in bewoonde staat bijdraagt aan de klanttevredenheid, maar het ook sneller kunnen detecteren van problemen zonder de vloer of wand te hoeven open breken en daarmee minder overlast. De circulaire badkamer van 2019 heeft zich razendsnel doorontwikkeld. De Alliantie blijft deze ontwikkelingen met veel interesse volgen’.

Intersell probeert de wereld te verbeteren. De Alliantie ook! Samen kunnen zij bergen (vaak biologisch) afval verzetten en omzetten naar bruikbare materialen. Verbeter de wereld: begin bij de badkamer.

Welke corporatie wil ook bekend staan als vooruitstrevend met oog voor het milieu? Intersell staat klaar om zo’n 50 badkamers snel en schoon te plaatsen. Meld je hier aan: https://www.circulairebadkamer.nl/#contact.