Na behalen certificaat direct aan de slag met werk in bouw en techniek

Bron: Gooi en Eembode

Keukens plaatsen, deuren vervangen en afhangen, tegelen, maar ook het installeren van elektra. Na acht weken in de schoolbanken om het certificaat Elektrotechniek te halen, heeft Adem helemaal zijn plek gevonden bij bouwer Intersell.

De Hilversummer is nu een half jaar in dienst bij Intersell. Tot volle tevredenheid van mede-eigenaar Hendrik Kemphorst. “Natuurlijk was het voor ons even wennen dat Adem doof is, maar de leermeesters pakken dat goed op. Via WhatsApp of door aan te wijzen kun je heel veel duidelijk maken. Daarnaast kan Adem ook liplezen. Verder leren wij elkaar steeds beter kennen, waardoor alles ook gemakkelijker wordt.”

Certificaat

Sociaal ondernemen zit in het DNA van Intersell, zegt Siebe Martijn Groenendijk. De projectleider van het voorschakeltraject ‘Bouw & Techniek Start’ heeft Adem gekoppeld aan het bouwbedrijf dat woningen renoveert en onderhoudt. In de verkorte cursus leren de deelnemers in acht weken de basisvaardigheden om aan de slag te kunnen.

Wie kiest voor de richtingen bouw en timmeren, installatietechniek of elektrotechniek volgt het leertraject bij Gebouwde Omgeving in Bussum. Deelnemers die een certificaat in de metaaltechniek willen behalen, kunnen terecht bij het MBO College in Hilversum. Siebe Martijn: “Ruim 25 mensen hebben dankzij Bouw & Techniek Start een baan. Voor het nieuwe cursusjaar kunnen 75 kandidaten zich aanmelden.”

Basisvaardigheden

Camille Gorissen, opleidingsmanager Gebouwde Omgeving, was twee jaar geleden nauw betrokken bij de pilot voor Bouw & Techniek Start. “We zagen de krapte op de arbeidsmarkt en tegelijkertijd de kloof tussen opleidingsniveau en de vraag naar kennis bij werkgevers. Iemand hoeft niet alles te kunnen, maar moet wel iets weten om inzetbaar te zijn. Wat is daarvoor nodig? Het antwoord op die vraag hebben we met elkaar moeten ontdekken.”

Eerste mijlpaal

Uiteindelijk kon het opleidingstraject korter zijn dan gedacht, is zijn vervolg. “Deze mensen zijn zo gemotiveerd dat zij al na twee maanden opleiding klaar waren voor de stageperiode. De kandidaten krijgen na het behalen van de basiscursus een certificaat.”

Gorissen benadrukt de waarde van dit getuigschrift. “Wij zien dat dit certificaat voor veel mensen een eerste, belangrijke mijlpaal is. Bovendien levert het een vrijstelling op bij een vervolgopleiding.” Voor Adem betekent dit dat hij een keuzedeel binnen zijn mbo-opleiding Timmeren niveau 3 kan afstrepen. Een werk-leertraject dat hij naast zijn werk bij Intersell volgt.

Leermeesters

Eerder heeft de jonge Hilversummer de opleiding Timmeren niveau 2 afgerond bij het Nova College. Daarna werk vinden was lastig, zegt hij. “Veel werkgevers zien er tegenop om een doof iemand in dienst te nemen. Dat is niet nodig, want het overleg met mijn leermeesters gaat steeds gemakkelijker. Gaandeweg ontdekken we ook handigheidjes. Zo staat mijn WhatsApp nu op trillen, zodat ik het meteen merk wanneer iemand mij zoekt.”

Kans

Hendrik Kemphorst noemt het een mooie kans om ook het talent te benutten van mensen die niet 100 procent passen in het traditionele beeld dat werkgevers hebben bij werknemers. “Het tekort op de arbeidsmarkt is enorm. Wij renoveren 2.400 woningen per jaar en om dat voor elkaar te krijgen, moet je gewoon verder kijken. Bovendien draagt het bij aan een uitdagende werksfeer: het geeft de meeste collega‘s veel voldoening om leermeester te zijn. Zeker als nieuwe werknemers zo gemotiveerd zijn als Adem.”